Moje ulubione ciasto daktylove czekoladowe:
Składniki:
200 ml herbaty czarnej
200 g daktyli suszonych bez pestek
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao niesłodzonego
200 g miękkiego masła
4 jajka
100 g gorzkiej czekolady, ewentualnie mlecznej
40 g orzechów włoskich
Zaparzyć herbatę czarną (im mocniejsza tym lepszy aromat) w 200 ml gorącej wody przez ok 5 minut.
Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na minimum 30 minut.
Zmiksować daktyle z herbatą na gładka masę.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem albo nasmarować masłem.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 50-60 minut, do “suchego patyczka”.
Ostudzić ciasto. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta.
Posypać orzechami i gotowe