Jod jest pierwiastkiem należącym do niezbędnych bioaktywnych składników diety, który ma udział w syntezie hormonów tarczycy, a te z kolei wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. W sytuacji gdy spożycie jodków jest mniejsze niż 50 μg/dobę, gruczoł tarczowy nie jest w stanie utrzymać syntezy hormonów tarczycy na prawidłowym.

ŹRÓDŁA:

  • dorsz świeży 110 μg/100g produktu
  • mintaj świeży 103 μg/100g produktu
  • łosoś świeży 44 μg/100g produktu
  • makrela wędzona 40 μg/100g produktu
  • śledź solony/śledź wędzony 30 μg/100g produktu
  • śledź świeży 24,3 μg/100g produktu
  • tuńczyk w oleju 25 μg/100g produktu
  • flądra świeża 20 μg/100g produktu
  • pstrąg tęczowy świeży 13 μg/100g produktu
  • szczupak świeży 8 μg/100g produktu
  • ser rokpol tłusty 40 μg/100g produktu
  • ser edamski tłusty 30 μg/100g produktu
  • ser brie tłusty 11,2 μg/100g produktu
  • kefir 2% tłuszczu 7,5 μg/100g produktu
  • ser topiony edamski 7,1 μg/100g produktu
  • maślanka 0,5% tłuszczu 5,9 μg/100g produktu
  • jaja kurze, całe 9,5 μg/100g produktu
  • białko jaja kurzego 6,8 μg/100g produktu
  • żółtko jaja kurzego 12 μg/100g produktu
  • otręby pszenne 31 μg/100g produktu
  • płatki owsiane 5,9 μg/100g produktu
  • płatki żytnie 5,7 μg/100g produktu
  • brokuły 15 μg/100g produktu
  • groch (suche nasiona) 13,9 μg/100g produktu
  • szpinak 12 μg/100g produktu
  • rzodkiewka 8 μg/100g produktu 
  • soja (nasiona suche) 6,3 μg/100g produktu,
  • bób 6 μg/100g produktu,
  • orzechy laskowe 17 μg/100g produktu,
  • orzechy arachidowe 13 μg/100g produktu,
  • orzechy włoskie 9 μg/100g produktu,
  • sól biała, jodowana 2293 μg/100g produktu

Aby z soli dostarczyć wymagane 150 μg dziennego zapotrzebowania w jod, należy spożyć 6,5 g samej soli jodowanej, co przekracza zalecane 5,0 g według WHO.

  • Jodowana woda mineralna ‘Ustronianka’ μg/100g produktu

Zawartość jodu w organizmie to ok. 11 mg, z czego 80% znajduje się w tarczycy. 100% absorpcji z diety i powietrza.

Niedobór powoduje:

  • powstanie wola i obniżenie metabolizmu
  • ryzyko poronienia, urodzenia martwego noworodka, wad wrodzonych opóźnienie rozwoju psychicznego i fizycznego
  • kretynizm i zaburzenia rozrodczości

Nadmiar jodu powoduje zahamowanie syntezy hormonów tarczycy i powstanie wola.

Dobowe spożycie jodu powinno wynosić:

  • dzieci do 1 r.ż.: 50 μg, 
  • dzieci 1-5. r.ż.: 90 μg,
  • dzieci w wieku 6-12 lat: 120 μg,
  • dzieci ≥ 12 lat i dorośli: 150 μg, 
  • kobiety ciężarne i karmiące: 250 μg, 
  • dorośli: 150 μg
  1. Małgorzata Gietka-Czernel; Profilaktyka niedoboru Endokrynologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Szpital Bielański, Warszawa Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Wojciech Zgliczyński , 2015
  2. Beata Pyka1, 2, Iwona Zieleń-Zynek2, Joanna Kowalska2, Grzegorz Ziółkowski2, Bartosz Hudzik2, , Mariusz Gąsior3, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska1, 1Oddział Endokrynologii Piekarskiego Centrum Medycznego w Piekarach Śląskich, 2Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 3III Katedra i Oddział Kliniczny Kardiologii Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu — w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami, Folia Cardiologica 2019, tom 14, nr 2, strony 156–160 DOI: 10.5603/FC.2019.0020 Copyright © 2019 Via Medica, ISSN 2353–7752
Leave a Comment on JOD w pigułce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *