Jod jest pierwiastkiem należącym do niezbędnych bioaktywnych składników diety, który ma udział w syntezie hormonów tarczycy, a te z kolei wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. W sytuacji gdy spożycie jodków jest mniejsze niż 50 μg/dobę, gruczoł tarczowy nie jest w stanie utrzymać syntezy hormonów tarczycy na prawidłowym.
ŹRÓDŁA:
- dorsz świeży 110 μg/100g produktu
- mintaj świeży 103 μg/100g produktu
- łosoś świeży 44 μg/100g produktu
- makrela wędzona 40 μg/100g produktu
- śledź solony/śledź wędzony 30 μg/100g produktu
- śledź świeży 24,3 μg/100g produktu
- tuńczyk w oleju 25 μg/100g produktu
- flądra świeża 20 μg/100g produktu
- pstrąg tęczowy świeży 13 μg/100g produktu
- szczupak świeży 8 μg/100g produktu
- ser rokpol tłusty 40 μg/100g produktu
- ser edamski tłusty 30 μg/100g produktu
- ser brie tłusty 11,2 μg/100g produktu
- kefir 2% tłuszczu 7,5 μg/100g produktu
- ser topiony edamski 7,1 μg/100g produktu
- maślanka 0,5% tłuszczu 5,9 μg/100g produktu
- jaja kurze, całe 9,5 μg/100g produktu
- białko jaja kurzego 6,8 μg/100g produktu
- żółtko jaja kurzego 12 μg/100g produktu
- otręby pszenne 31 μg/100g produktu
- płatki owsiane 5,9 μg/100g produktu
- płatki żytnie 5,7 μg/100g produktu
- brokuły 15 μg/100g produktu
- groch (suche nasiona) 13,9 μg/100g produktu
- szpinak 12 μg/100g produktu
- rzodkiewka 8 μg/100g produktu
- soja (nasiona suche) 6,3 μg/100g produktu,
- bób 6 μg/100g produktu,
- orzechy laskowe 17 μg/100g produktu,
- orzechy arachidowe 13 μg/100g produktu,
- orzechy włoskie 9 μg/100g produktu,
- sól biała, jodowana 2293 μg/100g produktu
Aby z soli dostarczyć wymagane 150 μg dziennego zapotrzebowania w jod, należy spożyć 6,5 g samej soli jodowanej, co przekracza zalecane 5,0 g według WHO.
- Jodowana woda mineralna ‘Ustronianka’ μg/100g produktu
Zawartość jodu w organizmie to ok. 11 mg, z czego 80% znajduje się w tarczycy. 100% absorpcji z diety i powietrza.
Niedobór powoduje:
- powstanie wola i obniżenie metabolizmu
- ryzyko poronienia, urodzenia martwego noworodka, wad wrodzonych opóźnienie rozwoju psychicznego i fizycznego
- kretynizm i zaburzenia rozrodczości
Nadmiar jodu powoduje zahamowanie syntezy hormonów tarczycy i powstanie wola.
Dobowe spożycie jodu powinno wynosić:
- dzieci do 1 r.ż.: 50 μg,
- dzieci 1-5. r.ż.: 90 μg,
- dzieci w wieku 6-12 lat: 120 μg,
- dzieci ≥ 12 lat i dorośli: 150 μg,
- kobiety ciężarne i karmiące: 250 μg,
- dorośli: 150 μg
- Małgorzata Gietka-Czernel; Profilaktyka niedoboru Endokrynologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Szpital Bielański, Warszawa Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Wojciech Zgliczyński , 2015
- Beata Pyka1, 2, Iwona Zieleń-Zynek2, Joanna Kowalska2, Grzegorz Ziółkowski2, Bartosz Hudzik2, , Mariusz Gąsior3, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska1, 1Oddział Endokrynologii Piekarskiego Centrum Medycznego w Piekarach Śląskich, 2Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 3III Katedra i Oddział Kliniczny Kardiologii Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Wydział Lekarski z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu — w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami, Folia Cardiologica 2019, tom 14, nr 2, strony 156–160 DOI: 10.5603/FC.2019.0020 Copyright © 2019 Via Medica, ISSN 2353–7752