Produkty zalecane:

  • ziemniaki
  • siemię lniane
  • chude mięso, np. indyk
  • chude ryby, np. dorsz
  • kefir
  • mleko
  • maślanka
  • figi suszone
  • mleko sojowe
  • migdały
  • sucharki
  • sok z czarnej porzeczki
  • masło
  • gotowany seler
  • chrupki kukurydziane
  • sałata
  • czerstwe pszenne pieczywo
  • kasza jaglana
  • rumianek
  • kawa bez kofeiny
  • woda

Produkty przeciwwskazane:

  • mocna kawa i herbata
  • czekolada
  • pomidory, sok pomidorowy
  • cytrusy
  • mięta 
  • alkohol
  • napoje gazowane
  • tłuste mięsa: baranina, wieprzowina, golonka, kaczka, gęś
  • ostre przyprawy: chilli, curry, pieprz
  • tłusty nabiał: serki brie, tłuste sery żółte, camembert, serki topione
  • cebula
  • kapusta, brukselka
  • fasola
  • tłuste ryby
  • czosnek
  • słodycze: kremy, torty, bita śmietana, lody na śmietanie
  • por
  1. Nie zaleca się stosowania posiłków smażonych.
  2. Spożywamy 5-6 posiłków w ciągu dnia.
  3. Ostatni posiłek 2-3 h przed snem.
  4. Posiłki spożywamy powoli, bez stresu i pośpiechu.
  5. Jedzenie dokładnie przeżuwamy.
  6. Nie należy palić papierosów, ponieważ dym papierosowy podrażnia przełyk.

 

  1. R. Dudkowiak , E. Poniewierka, Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Zakład Dietetyki przy Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, 2012
  2. M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska , Choroba refluksowa przełyku (GERD) ― problem wciąż aktualny, Forum Medycyny Rodzinnej 2014
  3. M. Śmiechowska, M. Cugowska, Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej, 2011
Leave a Comment on REFLUKS PRZEŁYKU w pigułce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *