Produkty zalecane:
- ziemniaki
- siemię lniane
- chude mięso, np. indyk
- chude ryby, np. dorsz
- kefir
- mleko
- maślanka
- figi suszone
- mleko sojowe
- migdały
- sucharki
- sok z czarnej porzeczki
- masło
- gotowany seler
- chrupki kukurydziane
- sałata
- czerstwe pszenne pieczywo
- kasza jaglana
- rumianek
- kawa bez kofeiny
- woda
Produkty przeciwwskazane:
- mocna kawa i herbata
- czekolada
- pomidory, sok pomidorowy
- cytrusy
- mięta
- alkohol
- napoje gazowane
- tłuste mięsa: baranina, wieprzowina, golonka, kaczka, gęś
- ostre przyprawy: chilli, curry, pieprz
- tłusty nabiał: serki brie, tłuste sery żółte, camembert, serki topione
- cebula
- kapusta, brukselka
- fasola
- tłuste ryby
- czosnek
- słodycze: kremy, torty, bita śmietana, lody na śmietanie
- por
- Nie zaleca się stosowania posiłków smażonych.
- Spożywamy 5-6 posiłków w ciągu dnia.
- Ostatni posiłek 2-3 h przed snem.
- Posiłki spożywamy powoli, bez stresu i pośpiechu.
- Jedzenie dokładnie przeżuwamy.
-
Nie należy palić papierosów, ponieważ dym papierosowy podrażnia przełyk.
- R. Dudkowiak , E. Poniewierka, Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku, Zakład Dietetyki przy Katedrze Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, 2012
- M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska , Choroba refluksowa przełyku (GERD) ― problem wciąż aktualny, Forum Medycyny Rodzinnej 2014
- M. Śmiechowska, M. Cugowska, Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej, 2011