Wybrane źródła selenu w diecie człowieka:

  • orzechy brazylijskie 2000 – 20000 μg/kg 
  • wątróbka drobiowa 250 μg/kg
  • mięso drobiowe 130 μg/kg 
  • mięso wieprzowe 33 μg/kg
  • mięso wołowe 17,9 μg/kg 
  • makrela wędzona 320 μg/kg
  • śledź świeży 300 μg/kg 
  • chleb pszenny razowy 250 μg/kg
  • chleb żytni razowy 180 μg/kg
  • fasola 200 μg/kg
  • groch 220 μg/kg
  • jaja kurze (całe) 160 μg/kg

Niedobór:

  • wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory 
  • osłabienie funkcji immunologicznych organizmu
  • lęk, depresja, dezorientacja
  • zwiększa zachorowalność na choroby tarczycy (Hashimoto, niedoczynność tarczycy)
  • sprzyja powstaniu choroby Alzheimera i Parkinsona

Nadmiar wynikający z nadmiernej suplementacji:

  • ,,czosnkowy” zapach z ust
  • wypadanie włosów
  • dekoloryzacja płytki paznokciowej
  • biegunka
  • zaburzenia neurologiczne
  • sprzyja powstawaniu cukrzycy typu II

Zapotrzebowanie:

  • niemowlę do 4. miesiąca życia – około 10 μg
  • 4-12 miesiąc życia – 15 μg 
  • kobieta, kobieta ciężarna- 60 μg 
  • kobiety karmiące- 75 μg 
  • osoby dorosłe 45 µg
  1. M. Ratajczak, M. Gietka-Czernel, Rola selenu w organizmie człowieka, Klinika Endokrynologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Szpital Bielański, Warszawa, Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. W. Zgliczyński; 2016
  2. B. Klecha, B. Bukowska, SELEN W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA – CHARAKTERYSTYKA PIERWIASTKA I POTENCJALNE ZASTOSOWANIE TERAPEUTYCZNE, Katedra Biofizyki Skażeń Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, Kierownik: prof. dr hab. B. Bukowska, 2016
  3. R. Markiewicz-Żukowska, Selen w żywności, Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Kierownik Zakładu: prof. dr hab. Maria H. Borawska, 2010
Leave a Comment on SELEN w pigułce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *