CYNK

Źródłem cynku są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • wątroba cielęca 8,4 mg/100g
  • wątroba wieprzowa 4,51 mg/100g
  • karkówka wieprzowa 3,11 mg/100g
  • sardynka w pomidorach 2,4 mg/100g

Źródła w produktach pochodzenia roślinnego:

  • pestki dyni 7,5 mg/100g
  • ser ementaler 4,05 mg/100g
  • fasola biała, nasiona suche 3,77 mg/100g
  • kasza gryczana 3,5 mg/100g
  • migdały 3,19 mg/100g
  • płatki owsiane 3,10 mg/100g
  • nasiona słonecznika 2,69 mg/100g
  • chleb żytni razowy 2,54 mg/100g
  • orzechy laskowe 2,44 mg/100g
  • gorzka czekolada 2,43 mg/100g
  • jaja kurze 1,8 mg/100g

Magazynowany w ilości od 2 do 2,5 g, z czego około 50% występuje w mięśniach, 25–30% w tkance kostnej, 20% jest rozmieszczone w innych tkankach. Z diety wchłaniamy jest 10-40%.

Niedobór cynku powoduje:

  • utratę apetytu
  • ospałość
  • nerwowość, drażliwość, niepokój
  • anemię
  • biegunkę
  • długotrwałe gojenie się ran
  • utratę owłosienia
  • zmniejszenie zdolności do uczenia się i zapamiętywania
  • hipogonadyzm (defekt układu rozrodczego skutkujący dysfunkcją gonad (jajników lub jąder)
  • obniżenie odporności (zastosowany podczas przeziębienia i grypy, sprzyja wyleczeniu)
  • jedna z przyczyn cukrzycy typu I i II
  • sprzyja rozwojowi depresji
  • osłabia czynność układu immunologicznego skóry, co prowadzi do alergii i wystąpienia dermatoz 
  • łysienie plackowate

Skutki nadmiaru:

  • nudności i wymioty
  • upośledzone wchłanianie żelaza i miedzi
  • obniżenie odporności
  • anemia
  • niekorzystny wpływ na spermatogenezę

Zapotrzebowanie :

  • Niemowlęta: 2 mg
  • Dzieci 1–3 lata: 3 mg
  • Dzieci 4–9 lat: 5 mg
  • Chłopcy 10–12 lat: 8mg 
  • Chłopcy 13–18 lat: 11 mg
  • Mężczyźni > 18 lat: 11 mg
  • Dziewczęta 10–12 lat: 8 mg
  • Dziewczęta 13–18 lat: 9 mg
  • Kobiety > 18 lat: 8 mg
  • Kobiety ciężarne: 11–12 mg 
  • Kobiety karmiące: 12–13 mg

Wchłanianie cynku wzrasta na czczo (suplementacja zalecana o poranku).

  1. Szcześniak M., Grimling B., Meler J.: Cynk – pierwiastek zdrowia.,Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku, Uniwersytet Medyczny, Wrocław 2014
  2.  Gawęcki J.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu., Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2012
  3. Jarosz M. [red.].: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  4. Bańkowski E.: Biochemia-podręcznik dla studentów uczelni medycznych, Wrocław 2009.
  5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.6. Mońka I., Wiechuła D., Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka; Katedra i Zakład Toksykologii i Bioanalizy, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2017
Leave a Comment on CYNK w pigułce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *