Dieta w niedoczynności tarczycy

Istotne jest pokrycie zapotrzebowania na składniki mineralne tj. jod,selen, żelazo i cynk oraz witaminy: B12, D oraz C, E, beta-karoten.
Nie ma wystarczających dowodów naukowych skłaniających do rutynowego stosowania diet eliminacyjnych w tej grupie chorych 💪
Składniki odsetek całodziennego zapotrzebowania energetycznego:
Węglowodany (o niskim IG) 55–75 %
Białka (pełnowartościowe) 10–15 %
Tłuszcze 15-30 %
Ponadto należy dostarczyć 25–40 g błonnika/dziennie.
Szczególnie wskazane:
✅ dorsz, makrela, małże, dorsz, ostrygi,
✅ sól jodowana,
✅ wody mineralne oraz czerwone wino (ze względu na dużą zawartość jodu).
✅ czosnek,
✅ grzyby oraz orzechy brazylijskie (ze względu na dużą zawartość selenu)
✅ czerwone mięso,
✅ nasiona lnu, pestki dyni, otręby pszenne, mak, sezam, pistacje,
✅ żółtka jaj twaróg (ze względu na dużą zawartość żelaza)
✅ zarodki pszenne, otręby oraz produkty zbożowe pełnoziarniste (ze względu na dużą zawartość cynku).
Unikamy:
❌ kapusty, jarmużu, kalafioru, brokuły, roślin strączkowych, głównie soi (genisteina i daidzeina),
❌ rzepy, brukwi, orzechów ziemnych i gorczycy (zawierają substancje wolotwórcze).
Wpływ diety na wchłanianie lewotyroksyny:
1. Wspomaga:
✅ Przyjmowanie leku rano
✅ Przyjmowanie leku na godzinę przed spożyciem śniadania
✅ Witamina C
2. Hamuje:
❌ Soja
❌ Kawa
❌ Sok grejpfrutowy
❌ Błonnik
❌ Współwystępująca celiakia
❌ Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
❌ Nietolerancja laktozy
Nieleczona niedoczynność tarczycy prowadzi do szeregu zaburzeń, wśród których najważniejsze to: ospałość, zaparcia, wypadanie włosów, zaburzenia miesiączkowania, spowolnienie przemiany materii, co prowadzi do wzrostu masy ciała. Częstym objawem są również obrzęki ❗❗❗

 1. K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański; Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy; Studenckie Koło Naukowe Dietetyki klinicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2017

2. P. Tuchendler, Z. Zdrojewicz, Dieta w chorobach tarczycy; Oddział Chirurgii Onkologicznej II, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; Med Rodz 2017.

Leave a Comment on Dieta w niedoczynności tarczycy w pigułce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *