Dieta w niedoczynności tarczycy
Istotne jest pokrycie zapotrzebowania na składniki mineralne tj. jod,selen, żelazo i cynk oraz witaminy: B12, D oraz C, E, beta-karoten.
Nie ma wystarczających dowodów naukowych skłaniających do rutynowego stosowania diet eliminacyjnych w tej grupie chorych 

Składniki odsetek całodziennego zapotrzebowania energetycznego:
Węglowodany (o niskim IG) 55–75 %
Białka (pełnowartościowe) 10–15 %
Tłuszcze 15-30 %
Ponadto należy dostarczyć 25–40 g błonnika/dziennie.
Szczególnie wskazane:









Unikamy:


Wpływ diety na wchłanianie lewotyroksyny:
1. Wspomaga:



2. Hamuje:







Nieleczona niedoczynność tarczycy prowadzi do szeregu zaburzeń, wśród których najważniejsze to: ospałość, zaparcia, wypadanie włosów, zaburzenia miesiączkowania, spowolnienie przemiany materii, co prowadzi do wzrostu masy ciała. Częstym objawem są również obrzęki 





1. K. Pastusiak, J. Michałowska, P. Bogdański; Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy; Studenckie Koło Naukowe Dietetyki klinicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; Zakład Edukacji i Leczenia Otyłości oraz Zaburzeń Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 2017
2. P. Tuchendler, Z. Zdrojewicz, Dieta w chorobach tarczycy; Oddział Chirurgii Onkologicznej II, Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; Med Rodz 2017.
Very interesting info!Perfect just what I was searching for!Money from blog